Hoe ski’s opbergen, bewaren?

Een heerlijke vakantie gehad en weer veilig thuis gekomen?

Nu is het tijd om je wintersport spullen en dus ook je ski’s goed op te bergen voor het volgend jaar.

Slijpen en waxen voor de vakantie of meteen erna?

Regelmatig krijgen we de vraag of het beter is om de ski’s meteen na het skiën te laten slijpen en waxen of juist voor de vakantie.

Zeker is dat de ski’s voor de volgende vakantie weer gewaxt moeten worden. De waxlaag verdwijnt in 4 tot 7 skidagen. De staalkanten slijten veel minder snel. Bij goede sneeuwcondities lijden die nauwelijks. Bij harde pistes of zelfs stenen en zand slijten de staalkanten ook in een week gebruik af. Opnieuw slijpen zorgt dan weer voor optimale grip en besturing.

Onderhoud aan de ski’s, meteen na de vakantie zorgt ervoor dat het belag niet verder uitdroogt en voorkomt roestvorming aan de staalkanten door de waxlaag die ook beschermt tegen vocht.

Als je jaarlijks op wintersport gaat en je legt de ski’s goed droog weg, op een droge, licht verwarmde plaats in huis dan maakt het niet uit of je je ski’s voor of na de vakantie laat waxen en slijpen, als het maar gebeurt is voordat je weer op vakantie gaat.

Zitten er meerdere jaren tussen je volgende vakantie dan kan het zijn dat de wax laag niet meer optimaal is en opnieuw moet worden gedaan.

Ski’s opbergen:

Het droog opbergen van ski’s voorkomt roestvorming waardoor ook de kantengrip beter blijft.

Het is dus belangrijk om je ski’s na het skiën elke dag af te dogen en droog op te ruimen. Met een borstel haal je de meeste sneeuw weg en met een oude handdoek droog je de ski goed af. Pas op voor de scherpe staal kanten maar maak deze wel droog.

Bewaar je ski’s in ieder geval niet in de skihoes! Die is meestal van nylon en blijft heel lang nat/vochtig.

Dus los staand bewaren. Bij voorkeur de ski’s niet met de staalkanten tegen elkaar zetten. De raakpunten van de staalkanten leveren vaak roestplekken en beschadigingen op. Het is niet nodig ski’s “onder spanning” op te bergen.

Vergeet niet je skischoenen na je vakantie een aantal dagen goed te laten drogen en hierna op de juiste manier op te ruimen.

In de winkel geven we je graag  tips hoe dat je je ski jas en broek het beste kan uitwassen en impregneren om te zorgen dat deze goed ademend en waterdicht blijft.

Heb je een vraag? Mail of bel ons (040-2533437)