Hoe onderhoud je wandelschoenen?

Nieuwe of al wat oudere wandelschoenen, hier wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Goed onderhoud is dan erg belangrijk. Hieronder geven we een aantal tips waardoor je nog langer plezier aan je (nieuwe) lederen of synthetische wandelschoenen zult beleven.

Stap 1:

Luchten en drogen Laat je schoenen na elk gebruik goed luchten en drogen! Haal het voetbed en evt. de natte veters uit de schoenen en trek de tong helemaal naar voren. Zet ze het liefst niet in de directe zon of de warme radiator. Ook bij het schoonmaken of verzorgen van je schoenen is het handig om de veters eruit te halen dan kom je overal goed bij. Zijn de schoenen goed schoon? Spuit ze – als ze nog vochtig zijn – in met een goed impregneermiddel. Als de schoenen vochtig zijn, staan de porien van het leer namelijk wijd open en kan het impregneermiddel diep in het leer doordringen. We adviseren om regelmatig je schoenen te impregneren, vuil en water krijgt hierdoor dan niet de kans om door te dringen en de schoenen houden hun ademend vermogen. Houd er wel rekening mee dat zo’n behandeling pas na 24 uur volledig effectief is.

Stap 2:

Schoonmaken met borstel en warm water Zitten je schoenen vol modder na een stevige wandeling? Maak ze schoon met een borstel en warm water. Gebruik hierbij een speciaal schoonmaak middel voor wandelschoenen bijvoorbeeld footwear cleaning gel van NIKWAX. We adviseren het schoonmaken met water vooral als je hierna de wandelschoenen wil impregneren. Alleen droog afborstelen voldoet als kort geleden de schoenen volledig behandeld zijn met impregneermiddel en je schoenen niet nat geworden zijn tijdens het wandelen.

Stap 3:

Impregneren Zijn de schoenen goed schoon? Spuit ze – als ze nog vochtig zijn – in met een goed impregneermiddel, bijvoorbeeld van NIKWAX wat er voor zowel nubuck, leer en stof is. Als de schoenen vochtig zijn, staan de porien van het leer namelijk wijd open en kan het impregneermiddel diep in het leer doordringen. We adviseren om regelmatig je schoenen te impregneren, vuil en water krijgen hierdoor niet de kans om door te dringen en de schoenen houden hun ademend vermogen. Houd er wel rekening mee dat zo’n behandeling pas na 24 uur volledig effectief is. Wil je het leer extra voeding geven sla stap 3 dan over en lees verder bij stap 4.

Stap 4:

Poetsen en impregneren Verzorg je wandelschoenen regelmatig met een speciaal verzorgingsproduct voor wandelschoenen. Zeker als ze vaak nat worden raden we aan om waterproof WAX schoensmeer of crème te gebruiken van bijv. NIKWAX. De natte of droge schoenen smeer je hiermee in en poets je op met een borstel of droge doek. Deze WAX impregneert en geeft voeding aan het leer. Ook als je schoenen hebt met een GORE-TEX membraan! Leer dat is doordrenkt met water is uitgezet, deze kan met wax hersteld worden om de pasvorm flexibiliteit en duurzaamheid van de schoenen te behouden.
Doe je dit niet dan droogt het leer uit en wordt het broos. Veel mensen gebruiken olie of vet om het leer zacht en waterdicht te maken. Hierdoor verliezen de schoenen stabiliteit en kracht en worden de porien door het vet afgesloten, hierdoor verliezen ze het ademend vermogen en voelen ze aan als rubberlaarzen.

Stap 5:

Zorgvuldig opbergen Berg schoenen op in een goed geventileerde ruimte. Een schoenenspanner helpt om de vorm te laten behouden. Zijn de wandelschoenen nog vochtig, prop ze dan vol met kranten. Het vocht wordt zo goed geabsorbeerd en de schoenen blijven in vorm. Haal na een dag de kranten weer uit je schoen en herhaal zonodig totdat ze droog zijn. Berg schoenen nooit op in een vochtige ruimte dan kunnen ze beschimmelen. Een te warme bergruimte zoals in de directe zon, bij een warme radiator of in de kofferbak van je auto is ook niet verstandig.

Heb je een vraag? Mail of bel ons (040-2533437)