Wat is padel?

Padel is een in Nederland relatief nieuwe racketsport wat tennis en squash combineert. Oorspronkelijk komt het vanuit Mexico, en in Spanje is het ook een hele populaire sport.

Padel speel je met een padelracket, buiten voornamelijk 2 tegen 2 op een baan van 10 x 20 meter (singels op een baan van 6 x 20 meter). Het ziet eruit als een gewone tennisbaan verdeelt door een net in 2 helften met elk 3 vlakken zoals op een gewone tennisbaan. De baan heeft rondom wanden aan de zijkant en achterkant die je mag gebruiken in het spel. De ondergrond is veelal ingezand kunstgras. De puntentelling is bij Padel hetzelfde als bij tennis. Meestal speelt men om 2 gewonnen sets.

Het opslaan of serveren begint met een onderhandse slag. De eerste opslag vindt aan de rechterkant van de padelbaan plaats. De bal moet diagonaal in het servicevak geslagen worden. De bal moet eerst stuiteren en pas dan mag de tegenstander terugslaan. Dit mag nadat de bal de muur heeft geraakt of nog voordat deze de muur raakt. Na de return komt het gehele speelveld in het spel. De padel bal moet altijd eerst in het veld bij de tegenstander stuiteren. Daarna komen de wanden pas in het spel.

Voor uitgebreide spelregels kijk op https://www.padelbond.nl/spelregels/

In Veldhoven kun je padel spelen bij Tennisvereniging Metzpoint, in de regio in Eindhoven bij TV Prinsenjagt en in Eersel bij TC Eresloch. Kijk bij de desbetreffende vereniging op de website voor meer informatie.