Welk zooltype kies ik voor mijn voetbalschoen?

Speel je binnen of buiten, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras of op natuurgras? Dat is mede bepalend welk zooltype je het beste kunt kiezen van je voetbalschoen. De zool en noppen van een voetbalschoen zijn speciaal ontworpen om grip te bieden op een specifieke ondergrond. Hieronder de afkortingen en ondergronden.

FG, Firmground 
Voetbalschoenen die voorzien zijn van een Firmground zool, geven uitstekende grip op droge velden. Firmground schoenen zijn het meest verkochte type schoenen. De schoenen hebben een zool met 12 tot 18 lage noppen. Op zachte, drassige velden gaat de ruimte tussen de noppen sneller dicht zitten, waardoor je grip vermindert en minder diep wegzakt.

AG/TT, Artificialground
Als je op kunstgras speelt, kies dan voor Artificialground schoenen. Gewone voetbalschoenen slijten erg snel als je ze op kunstgras gebruikt. AG schoenen hebben bovendien speciale zolen met veel korte noppen (15 tot 25) die extra grip en stevigheid bieden op kunstgras. Sommige zolen hebben verwisselbare noppen; zo kun je de noppen aanpassen aan de weersomstandigheden of het veld waarop je speelt

SG Softground
Voetbalschoenen die voorzien zijn van een Softground zool geven extra grip op drassige velden. De schoenen hebben een zool met 6 tot 8 hoge noppen. Deze noppen, die net iets langer zijn dan die van Firmground schoenen, zorgen voor de extra grip op zachte en drassige velden. Vaak dragen keepers deze schoenen omdat ze op het meest modderige deel van het veld staan.

TF, Turfground/Multi-noppenzool
Schoenen voorzien van een TF zool bevatten vele kleine noppen, voor ongekende grip op extreem harde velden. Zo geeft de Turfground zool veel grip op verharde en bevroren velden, onder winsterse omstandigheden. Ook op gravelondergronden biedt dit type nop veel grip.

IN/ IC/IT/CT, Indoor
Zaalvoetballers spelen op een vlakke vloer van hout of kunststof. Voor deze ondergrond zijn speciale Indoor (IN) voetbalschoenen geschikt. Deze schoenen hebben een platte, lichtgekleurde zool met patroon, zodat ze wel grip bieden maar geen beschadigingen en strepen op de vloer veroorzaken.

Heb je een vraag? Mail of bel ons (040-2533437)