Welk zooltype kies ik voor mijn voetbalschoen?

Speel je binnen of buiten, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras en/of op natuurgras? Dat is mede bepalend welk zooltype je het beste kunt kiezen van je voetbalschoen. De zool en noppen van een voetbalschoen zijn speciaal ontworpen om grip te bieden op een specifieke ondergrond. Hieronder de afkortingen en ondergronden.

FG, Firm ground 
Voetbalschoenen die voorzien zijn van een Firm ground zool, geven uitstekende grip op droge natuurgrasvelden. Firm ground schoenen zijn het meest verkochte type schoenen. De schoenen hebben een zool met 12 tot 18 lage noppen. Op zachte, drassige velden gaat de ruimte tussen de noppen sneller dicht zitten, waardoor je grip vermindert en minder diep wegzakt.

AG/TT, Artificial ground
Als je op kunstgras speelt, kies dan voor Artificial ground schoenen. Gewone voetbalschoenen slijten erg snel als je ze op kunstgras gebruikt. AG schoenen hebben bovendien speciale zolen met veel korte noppen (15 tot 25) die extra grip en stevigheid bieden op kunstgras. Sommige zolen hebben verwisselbare noppen; zo kun je de noppen aanpassen aan de weersomstandigheden of het veld waarop je speelt

SG Soft ground
Voetbalschoenen die voorzien zijn van een Soft ground zool geven extra grip op drassige natuurgasvelden. De schoenen hebben een zool met 6 tot 8 hoge noppen. Deze noppen, die net iets langer zijn dan die van Firmground schoenen, zorgen voor de extra grip op zachte en drassige velden. Vaak dragen keepers deze schoenen omdat ze op het meest modderige deel van het veld staan.

MG (Nike) of FXG (Adidas) is een Multi ground voetbalschoen
Dit is een voetbalschoenen met een speciale zool die een compromis vormt tussen de AG en FG voetbal schoen. AG noppen zijn voor op kunstgrasvelden ideaal en FG noppen zijn voor op natuurgras velden ideaal.

Speel je afwisselend op kunstgras en natuurgas, en wil je geen 2 paar schoenen kopen voor de aparte velden dan is deze Multi ground voetbal schoen (MG Nike, FXG Adidas) hiervoor het meest geschikt. Deze schoen heeft een combinatie van FG en AG noppen onder de zool en goede grip geeft op zowel kunstgrasveld als een natuurgrasveld.

TF, Turf ground/Multi-noppenzool
Schoenen voorzien van een TF zool bevatten vele kleine zachtere noppen, voor ongekende grip op extreem harde velden. Zo geeft de Turfground zool veel grip op verharde en bevroren velden, onder winterse omstandigheden.

Doordat de noppen kleiner en zachter zijn dan “normale ” andere voetbalschoenen geven ze meer demping wat minder belastend is bij knie of enkelblessures.

Deze type schoen is erg geschikt voor Scheidsrechters, Walking Football, demping gerelateerde blessures en in een pannakooi.

Voor een voetballer met blessures spelend op kunstgras zou een TF zool met demping (Tiempo van Nike) een advies kunnen zijn, let op dit geeft op natuurgras echt weinig grip.

IN/ IC/IT/CT, Indoor
Zaalvoetballers spelen binnen op een vlakke vloer van hout of kunststof. Voor deze ondergrond zijn speciale Indoor (Met afkortingen als IN/IC/IT/CT) voetbalschoenen geschikt. Deze schoenen hebben een platte, lichtgekleurde zool met patroon, zodat ze wel grip bieden maar geen beschadigingen en strepen op de vloer veroorzaken.

Vaak zijn deze schoenen voorzien van een draaicirkel of visgraatpatroon dit geeft bij draaibewegingen mee waardoor men minder kans heeft op enkel en knieblessures.

Er zit weinig demping in zaal voetbalschoenen.

Om Achilles pees problemen te voorkomen is verhoogde hielstand wenselijk, de Nike Tiempo heeft dit in combinatie met extra demping.

Eventueel kunnen stabilisatie kousen of enkelbraces nog de kans op blessures verkleinen en de stabiliteit vergroten.

Niet alleen de goede zool van een voetbalschoen is belangrijk bij het kiezen van je voetbalschoen maar ook de juiste pasvorm, een goed aangesloten, niet te breed en niet te smalle voetbalschoen geeft veel meer balgevoel en minder kans op blessures.

Kom naar onze winkel we geven je een persoonlijk advies en we laten je graag voelen welk model voor jou het meest geschikt is.

Heb je een vraag? Mail of bel ons (040-2533437)